Om Musicon
Musicon er en levende bydel i Roskilde. Her trives kultur, butikker og foreningsliv. Vær selv med til at skabe liv både indenfor og på pladser og veje, der inviterer til kreative ideer og leg.
Ideen bag Musicon
Musicon er en unik, pulserende og blandet bydel med fokus på kunst, kultur og kreativitet.
Roskilde Kommune har ambitioner om at gøre Musicon til national rugekasse for kunstnere, designere, musikere, kreative virksomheder og andre med behov for utraditionelle rammer. Derfor bliver Musicon heller ikke udviklet som alle andre bydele. Udviklingen sker i tæt samarbejde med folk fra kultur- og erhvervslivet samt developere og investorer, som synes det er spændende at være med til at præge udviklingen i en dynamisk og mangfoldig retning.
Musicon er:
- En kreativ, musisk bydel, der tillader eksperimenter
- En bydel med høj puls og liv det meste af døgnet
- En bydel med innovativt byggeri i høj kvalitet
- En bydel, der bygger på oplevelsesøkonomi
- En bæredygtig bydel baseret på grønne principper
- En bydel med spor af den betonfabrik, der engang har været på området
Musicon i dag
Roskildes kreative bydel ligger i et tidligere industriområde mellem Roskilde Dyrskueplads og Roskilde Station. Der er i dag flere end 70 aktører på Musicon bestående af virksomheder, foreninger og kulturinstitutioner. I bydelen er der danseteater, museum, kunstskole, skatehal, spisesteder, øvelokaler og mange forskellige boligformer.
Karakteren i området er præget af de tidligere industribygninger og andre rustikke spor fra produktionen, som er integreret i udformningen af nye byrum og blandet med nybyggeri.
Musicon er en spændende og attraktiv bydel med markante kulturinstitutioner, stærke frivillige aktiviteter og et blomstrende erhvervsliv med mange iværksættere og startup-virksomheder. Området har udviklet sig til et kreativt vækstcenter i Roskilde Kommune, og bydelen tiltrækker konstant nye kreative kræfter.
Alle kan være med i udviklingen
Området bliver udviklet med plads til mangfoldighed og fokus på bæredygtighed. Musicon er hjem for kulturelle flagskibe som museet Ragnarock, teatret Aaben Dans og den årlige brugerskabte kulturfestival Rabalder, ligesom Roskilde Festivals administration udvikler og planlægger Nordens største musikfestival her.
Men det er lige så meget en bydel for alle ildsjæle og iværksættere, der har lyst til at præge udviklingen. Det kan du blandt andet opleve i handelsstrøget Containerstriben, hvor der både er musikskole, mikrobryggeri, kafferisteri, merchandisebutik og mange andre små butikker.
Udgivelsen satte tilbage i 2007 de rammer for udviklingen af den tidligere betongrund. Og det er stadig det samme fundament, der bygges videre på.
Mange nye byggerier er på vej med spændende arkitektur og mere permanente rammer for bydelens mange brugere og beboere. Men visionen er fortsat, at Musicon skal være en bydel med masser og liv og fokus på ansvarlighed i forhold til både naturen og de menneskelige ressourcer.
Men det er kun en lille smagsprøve. Der er meget mere at komme efter – og bydelen udvikler sig hele tiden. Så tag selv forbi, og oplev en kreativ bydel, der har vundet flere priser for den alternative byudvikling.
Udviklingsstrategien
Musicon er en bydel med et levende bymiljø, hvor det musiske (i bred forstand) er overordnet tema. Roskilde Kommune vil blande kulturelle erhverv, butikker, boliger, kultur- og fritidsaktiviteter, der tilsammen skaber liv i bydelen det meste af døgnet.
Musicon vil skabe værdier for hele byen og regionen i form af nye virksomheder, gode boliger, inspirerende parkområder og kulturelle attraktioner. Det skal gøre Roskilde til et sjovere sted at bo. Musicon har ambitioner om at blive en national rugekasse for kunstnere, designere, musikere, kreative virksomheder og andre med behov for utraditionelle rammer.
Med en strategi, der udfordrer den traditionelle måde at udvikle byer på, har Roskilde en enestående mulighed for at blive et kulturelt hot-spot i Danmark.
Visionen er politisk vedtaget af Roskilde Byråd i 2007.
Udviklingen af Musicon er radikalt anderledes end andre nye byområder. I stedet for en masterplan som ‘låser’ udviklingen i et bestemt spor, sker udviklingen i et tæt samarbejde med folk fra kultur- og erhvervslivet samt ejendomsudviklere, som synes det er spændende, at være med til at præge udviklingen i en dynamisk og mangfoldig bydel.
Musicon-sekretariatet ønsker, at de mennesker, som er i bydelen selv udvikler, styrer og vedligeholder de projekter og aktiviteter, de sætter gang i.
Det giver ejerskab til bydelen og skaber en dynamik og en mangfoldighed, som kommunen ikke selv ville kunne skabe gennem en traditionel byudviklingsproces.
Der er mange midlertidige aktiviteter på Musicon. Midlertidige aktiviteter kan være enkeltstående events, et kulturprojekt eller en cafe på hjul. Det kan også være længerevarende kultur- eller erhvervsprojekter, der lejer sig ind i en bygning, der bruges til formålet i en årrække, indtil bygningen rives ned i forbindelse med udviklingen af området.
Midlertidige aktiviteter og installationer tiltrækker mange besøgende til bydelen, hvilket er med til at give området nyt liv. Samtidig er de midlertidige aktiviteter samtidig med til at ændre synet på Musicon – fra forladt industrigrund til et kreativt, innovativt byområde under udvikling.
Byudviklingen på Musicon er baseret på en række bæredygtige principper, der bliver omsat til praksis i takt med realiseringen af bydelen.
På Musicon skal håndteringen af affald ikke gemmes væk som en uønsket del af byen – men i stedet være en synlig aktivitet, der sætter fokus på affaldet som en ressource og understøtter genanvendelse. For at genanvende materialer og gøre lokalhistorien til en integreret og synlig del af bydelen, bevares dele af bygninger, belægninger og spor fra den tidligere betonfabrik, Unicon.
Alle bebyggelser vil blive indrettet med åbne render og kanaler til at aflede regnvandet til Rabalder Parken, så vandet bliver gjort til et synligt og rekreativt element i byrummene.
Musicons centrale beliggenhed i Roskilde udnyttes til at understøtte, at cykler, bus og tog oftest vælges som transportmidler. Hovedparten af parkeringen vil derfor foregå i bydelens yderkant samlet i parkeringshuse. Byrum og gader bliver udformet, så de er attraktive til langsom færdsel, og det til fods er nemt at komme omkring i bydelen. Delebiler forventes at blive en vigtig del af trafikkulturen, der delvist erstatter behovet for egen bil.
Inspirationen til udviklingen af Musicon kommer mange steder fra. Blandt andet fra omdannede industriområder i Amsterdam, Vancouver, Tyskland etc.
Amsterdam
NDSM, gradvis omdannelse, nedefra-op, midlertidighed, industrielle spor, centralt kontor med ansvar for udviklingen
Granville Island – Vancouver
Omdannelse af industriområde (savværker, smedjer, rederivirksomhed mv. ) til kultur
Men også inspiration fra:
Ruhr-distriktet (Düsseldorf), Marseilles, Basel, London